olatanyfika
Blog
facebook image twitter image pinterest  image instagram image

Αρθρα για Νυφικά

Το θαυμάσιο Νυφικό

Αναζητώντας ύφασμα

Το θαυμάσιο Νυφικό

Σε παλαιότερες εποχές, ένας εύπορος έμπορος έφερνε ως δώρο στην κόρη του εκλεκτό ύφασμα για το νυφικό της, ένας άρχοντας το παράγγελνε, μία ευκατάστατη νονά το πρόσφερε στην αναδεκτή της.

Σε παλαιότερες εποχές, ένας εύπορος έμπορος έφερνε ως δώρο στην κόρη του εκλεκτό ύφασμα για το νυφικό της, ένας άρχοντας το παράγγελνε, μία ευκατάστατη νονά το πρόσφερε στην αναδεκτή της. Σήμερα, οι μελλόνυμφες σπάνια ράβουν νυφικό. Υπάρχει το έτοιμο που μπορεί να υποστεί μετατροπές, το ενοικιαζόμενο ή και το δανεικό.

Πολλά είναι τα είδη υφασμάτων, τα κατάλληλα για για νυφικές δημιιουργίες.Υπάρχει μεγάλη γκάμα στην ποιότητα και φυσικά στο κόστος. Η μελλόνυμφη πριν αγοράσει το ύφασµα, έχει αφού καταλήξει στο σχέδιο του νυφικού της, θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ειδικό στα υφάσµατα, ώστε να πάρει το πλέον κατάλληλο.

Το φυσικό μετάξι, ο...κόπος του μεταξοσκώληκα, με χρώμα υπόλευκο, ύφασμα ημιδιαφανές κι ανάλαφρο, θεωρείται κορυφαία αρχοντικό και απίστευτα σικάτο. Δροσερό το καλοκαίρι, θερμό τον χειμώνα, αποτελεί την συνηθέστερη επιλογή για ράψιμο νυφικού.Το µετάξι δεν θέτει περιορισµούς όσον αφορά στη γραμμή του νυφικού,είναι ιδανικό είτε πρόκειται για στυλ empire είτε για ανέμελο boho.

Από φυσικό ή τεχνητό μετάξι είναι η μουσελίνα, ύφασμα ελαφρύ και λεπτότατο χωρίς όγκο που γυαλίζει πολύ διακριτικά. Η μουσελίνα δεν απαιτεί ενισχύσεις, είναι ιδανική για για χυτά νυφικά και χαρίζει αέρινο ύφος. Το ραζµίρ, μετάξι με λίγο συνθετικό, χρησιµοποιείται για νυφικά µε µεγάλη ουρά. Δίνει σωστό όγκο, έχει ωραία λάµψη και είναι εύκολος ο συνδυασμός του µε άλλα υφάσµατα.

Η δαντέλα, ρομαντική και σικάτη,εντυπωσιακή κι αγαπημένη, αποτελεί αξία διαχρονική. Εξαίσιες δαντέλες, όπως οι chantilly, gipour, alençon,macramé, κατάλληλες τόσο για κλασικά όσο και για εκκεντρικά νυφικά, συνδυάζονται υπέροχα με διάφορα υφάσματα, όπως ταφτά, οργαντίνα ή οργάντζα.

Εξίσου ανάλαφρο υλικό, πιο οικονομικό, είναι το τούλι, μεταξένιο ή μαμβακερό ή ακόμα και συνθετικό, συνήθως προτιμάται για την αεράτη φούστα και το πέπλο του νυφικού.

Η οργάντζα είναι μεταξωτό ή βαμβακερό ύφασμα, απαντάται σε διάφορους βαθμούς διαφάνειας και δίνει ιδιαίτερη κομψότητα και χάρη.Η οργαντίνα, η κολλαρισµένη οργάντζα, είναι διαφανής και στιλπνή, πιο ανάλαφρη από το σατέν.

Το κρεπ, από µετάξι,βαµβάκι, µαλλί ή συνθετικό, είναι παχύτερο από τη μουσελίνα. Είναι κατάλληλο για νυφικά ριχτά, ντραπέ ή αρχαιοελληνικού στυλ.

Το chiffon (σιφόν)μπορεί στα γαλλικά να σημαίνει κουρέλι, ως ύφασμα όμως -από μετάξι ή ραιγιόν- μόνον κουρέλι δεν είναι! Είναι διάφανο, λεπτό, πολύ ευαίσθητο με ντελικάτη επιφάνεια, υφασμένο από πολύ καλής ποιότητας μεταξωτό νήμα.

Είναι εξαίρετο για ρομαντικό στυλ νυφικού, ιδανικό για ντραπέ.Το υπέροχα διαφανές σιφόν χρησιμοποιείται μερικές φορές σαν δεύτερο ύφασμα πάνω από το βασικό του νυφικού.

Πιο “βαρύ” ύφασμα, κατάλληλο και για γάμους εκτός καλοκαιρινής περιόδου είναι το σατέν, από φυσικό ή τεχνητό μετάξι, ιδανικό για αυστηρή γραµµή Α ή στενά φορέµατα που ανοίγουν χαµηλά σε στιλ γοργόνας. Η γυαλάδα του είναι διακριτικότατη.

Ο ταφτάς”, ύφασμα πλούσιο σε όγκο, παχύτερο από το μετάξι, είναι κατάλληλο λόγω υφής για λεπτές νύφες και χειμερινούς γάμους. Ο ταφτάς “ψιθυρίζει” χαρακτηριστικά κατά την κίνηση. Ο αρίστης ποιότητας ταφτάς έχει απαλή υφή, ανθεκτικότητα και στρώνει άψογα.

Τα μπροκάρ ύφάσματα είναι “βαρειά”, στητά, με σχέδια ανάγλυφα στην ύφανση, ταιριάζουν σε ανοιξιάτικες, φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες νύφες που επιθυμούν ένα μεγαλοπρεπές, πολύ κλασσικό νυφικό. Χρησιμοποιείται συνήθως µόνο για το µπούστο ή τη φούστα.

Το βελούδο, ιδιαίτερα πολυτελές ύφασμα από μετάξι ή μεταξοβάμβακο, είναι κατάλληλο για χειμερινούς γάμους.

Κομψοτάτη! Να ζήσετε!

. Σύνταξη κειμένου: Π. Αγγελοπούλου

Άρθρα για νυφικά

Περισσότερα άρθρα γάμου